V času epidemije je bilo turističnim vodnikom onemogočeno delati in posledično so imeli več časa za dodatna znanja. Tako je Združenje turističnih vodnikov organiziralo za svoje člane in člane Kluba profesionalnih turističnih vodnikov seminar o poznavanju vinorodnih dežel Slovenije. V okviru le-tega so vodniki v sredo, 26.05.2021, obiskali tudi Kras in Sežano. Najprej so si ogledali Botanični vrt Sežana - vrt ob vili Mirasasso, ki se nahaja na vzhodu Sežane. Le-ta je zasajen z rastlinami iz različnih delov sveta in Krasa. Botanični park je zaščiten kot hortikulturni spomenik in sodi med spomenike oblikovane narave, ki skrbno obravnavajo dele naravne dediščine, ki imajo posebno znanstveno, estetsko, kulturno in zgodovinsko vrednost. Sežanski botanični park se uvršča v slovensko mrežo botaničnih vrtov in arboretumov ter se prek nje povezuje s sorodnimi parki po svetu.

 

Sledil je obisk Vinske kleti Vinakras Sežana. Goste je sprejel direktor Kmetijske zadruge Vinakras g. Marjan Colja s sodelavci. Po kratkem sprostitvenem postanku v Vinskem baru Vinakras se je druščina odpravila na ogled vinske kleti, ki je bila pred leti obnovljena in kot taka predstavlja izjemno doživetje.

 

turisticni_vodniki

 

Ena ura poučnega ogleda je hitro minila. Sledila je degustacija izbranih vin ob prigrizku v degustacijski sobi. Vinska klet Vinakras Sežana se ponaša z vrsto nagrajenih vin iz linije Elite in Prestige nad katerimi so bili gostje navdušeni.  

Vitovska grganja, avtohtona kraška sorta, in slovenska vinska posebnost Teran PTP sta bila osrednja tema pogovora. Zanimivo je bila predstavljena tradicija in pogled v prihodnost na področju vinarstva v povezavi z gastronomskim turizmom.

Prepričani smo, da bodo turistični vodniki svoje navdušenje nad vinskimi zgodbami znali prenesti na številne skupine. Z veseljem jih bomo gostili in verjamemo, da bomo še večkrat ponovili sproščeno in poučno doživetje, kot je bilo današnje.

 

 

Sodelavci Vinakras-a želimo turističnim vodnikom veliko uspeha in zadovoljstva pri svojem delu z željo, da se kmalu spet srečamo.