STAROSTNA OMEJITEV


Minister za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"

 

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

VSTOPI

Vinogradi

 KRAŠKI VINORODNI OKOLIŠVinogradi - kraški vinorodni okoliš


Vinorodni okoliš Kras je s površino 600 ha najmanjši vinorodni okoliš v Sloveniji.
Razprostira se na nadmorski višini 300m, v objemu Tržaškega zaliva, obronkov Vipavske doline in Brkinskega gričevja
. Sestavljen je iz 2 vinorodnih podokolišev (Vrhe in Kraška planota) ter 15 vinorodnih krajev. Posebnost okoliša izvira iz njegovih edinstvenih geoloških in klimatskih značilnosti.

To je domovina slovenske in svetovne vinske posebnosti, TERANA PTP. Vino je pridelano iz sorte refošk, ki je med drugim tudi najbolj zastopana sorta v okolišu. Od rdečih sort, v vinogradih najdemo zasajena tudi merlot ter cabernet sauvignon. Manjši delež, okoli 20% vseh vinogradov predstavljajo bele sorte. Od tega, klet prideluje zlasti vitovsko grganjo ter malvazijo, v manjši meri pa tudi charonnay, sivi pinot in sauvignon.


PodnebjePODNEBJE

 

Za podnebje Krasa je značilen preplet vplivov celinskega in sredozemskega podnebja.
Vpliv celine se kaže z vdori mrzlega zraka v obliki znanega severnega vetra – burje.
Gre za izjemno močan veter, ki lahko doseže sunke tudi do 150 km/h ter povzroča nemalo preglavic. Bližina morja ima na podnebje bistveno bolj blagodenje vplive - sredozemsko podnebje namreč skrbi da, povprečne zimske temperature nikoli ne znižajo toliko, da bi lahko škodovale vinski trti.

Padavin je veliko, zlasti v jesenskem in pomladnem času. Kljub temu v osrednjem delu Krasa ni površinskih vod. Zaradi razpokanosti in preperelosti kamnin voda namreč hitro odteče v podzemlje. Pomemben vpliv na rast trte daje tudi značilna rdeča zemlja.

 

TLA

TlaNa rast trte v krškem vinorodnem okolišu pomembno vpliva rdeča zemlja - terra rossa ali jerina, ki je bogata z minerali in železom. Njeno nastajanje je bilo vezano na dolgotrajno - milijone let trajajoče preperevanje apnenčaste matične podlage. Zaradi vsebnosti železovih oksidov je zemlja značilne rdeče barve. Odeja prsti je plitva in vsebuje malo humusa, a je kljub temu rodovitna in zelo primerna za kmetovanje.
 
Rdeča zemlja je pomembna zlasti za proizvodnjo vina TERAN PTP, saj mu daje svojstvene značilnosti. Zaradi kraške prsti dobi namreč TERAN PTP značilen okus, v primerjavi z drugimi vini pa vsebuje velik odstotek mlečne kisline. Raziskave dokazujejo, da TERAN PTP pozitivno učinkuje na človeški organizem. Priporočajo ga ljudem, ki so slabokrvni. V telesu deluje kot antioksidant, kot sredstvo za zaviranje arterioskleroze in sredstvo za zniževanje LDL holesterola v krvi. Zdravilnost mu pripisujemo tudi zato, ker v povprečju vsebuje več polifenolov v primerjavi z drugimi rdečimi vini. Visoka vsebnost teh naravnih antioksidantov je deloma sortna značilnost, deloma pa posledica tradicionalnih metod pridelave TERANA PTP.


Loading...