Vse o teranu

1. Kakšno vino je teran? Kako je dobil svoje ime?

Krasa si ne moremo prestavljati brez dveh kraških posebnežev - terana in pršuta. Gostoljubni Kraševci vam bodo oba s ponosom postavili na mizo.

Ko govorimo o teranu imamo v mislih vino, ki s svojo intenzivno karminasto rdečo barvo, prijetno sadno cvetico in okusom po jagodičevju razveseljuje in krepi vsakega, ki v njem uživa. Teran pridelujemo iz trte refošk. Njegova pridelava je omejena na Kraško planoto, kjer trte refoška zajemajo svojo moč iz rdeče ilovnate zemlje imenovane jerina ali »terra rossa«. Od tod izvor njegovega imena terrano (terra – zemlja). Svoj pečat temu vinu pa pridajo tudi podnebne značilnosti Krasa in človek.

 

2. Od kod izhaja teran, kje in kdaj so ga prvi pridelovali?

Pridelava terana sega daleč v zgodovino in lahko bi dejali, da spremlja Kraševca od vedno. Že rimski zgodovinar Plinij (roj. leta 23 n.š.) v svojih zapisih (Naturalis historia v 37. knjigah) omenja, da so poleg Rimljanov poznali kraško črno vino tudi Grki pod imenom pretorijansko vino severnega Jadrana. Čislano, pa je bilo tudi na rimskem dvoru kjer je žena cesarja Avgusta, cesarica Julija, visoko starost 82 let, pripisovala rednemu uživanju tako imenovanega puciniuma, ki so ga pridelovali na kamnitih gričih nedaleč stran od izvira reke Timav. Kraško vino je bilo cenjeno v osrednji Evropi tudi v srednjem veku. Valvasor v knjigi Slava vojvodine Kranjske opisuje, da je imelo vino na Krasu precejšen gospodarski pomen. O tem vinu je pisal tudi Vertovec ter kasneje Ripper, ki je izdal knjižico KRAŠKI TERAN. Vinogradništvo in vinarstvo na Krasu ima dolgo tradicijo in tudi vinska klet VINAKRAS z.o.o. Sežana se že vrsto let ukvarja s to dejavnostjo. Najstarejši podatki o kleti segajo v leto 1861, ko je bila zgrajena velika velbana klet. Danes je v njej prostor za degustacije, predstavitve in turistične obiske.

 

3. Kakšne so značilnosti terana in kako ga prepoznamo?

Kraški teran, kateri ponosno nosi oznako PTP (priznano tradicionalno poimenovanje), se odlikuje po svoji intenzivni karminasto - rdeči barvi v kateri lahko najdemo tudi vijolične odtenke. V vonju lahko odkrivamo robidnice, maline, rdeči ribez in ostale gozdne sadeže. Na okusu nas razvaja s svojo prijetno svežino in sadnostjo. Zaradi večje vsebnosti mlečne kisline je vino mehko, polno in ekstraktno bogato. Na okusu, pa zaključeno s prijetnimi tanini in svežino. Tega vinskega posebneža prepoznate po njegovi temni, bogati barvi za katero domačini pravijo, da mora biti kot »zajčja kri« in njegovi prijetni, mehki mlečni kislini. Teran slovi tudi po bogati mineralnosti, ki jo črpa iz rdeče, kraške zemlje. Vsekakor, pa to vino v vseh pogledih izraža svojo kraško srčnost.

 

4. Kako naj ga pijemo in koliko ?

Teran se nam najboljše predstavi ohlajen na 14 do 18 ºC. Ponudimo ga v kozarcu z malo večjo čašo, v kateri bo lahko pokazal vse svoje skrite čare.

Kar se tiče hrane, mimo tradicionalne kombinacije TERAN – PRŠUT nikakor ne moremo, vendar, pa nam daje tudi druge možnosti. Teran je odlična spremljava bogato obloženih miz, kjer ne manjka rdečega mesa, kolin, suhomesnatih izdelkov, mesnih jedi iz žara, privoščimo, pa si ga lahko tudi ob jedeh, ki jih spremljajo omake, presenečeni pa boste tudi nad kombinacijo s pizzo. Nižja alkoholna stopnja terana, vam omogoča, da si lahko privoščite tudi kozarček več, kar bo zaradi vsebnosti mlečne kisline, blagodejno delovalo tudi na vaš prebavni sistem. Vsekakor, pa naj vedno velja, da vino pijemo zmerno in z užitkom.

 

5. Ima teran morda kake zdravilne lastnosti ?

Vino teran je tudi iz tega zornega kota posebno vino saj vsebuje vrst sestavin, ki pozitivno vplivajo na naš organizem. Zdravilnost mu je pripisovala že cesarica Julija. katera je dočakala visoko starost na račun pucinskega vina. Seveda pa je teran vino bogato na fenolnih sestavinah predvsem pomembni so flavonoidi, kateri so antioksidanti in lovijo proste radikale. Torej preprečujejo in zavirajo nastanek bolezni srca in ožilja katere predstavljajo v današnjem svetu velik problem. Bogata kislinska in mineralna sestava terana pozitivno deluje na delovanje prebavnih organov še posebej pri pomanjkanju teka, kroničnih in akutnih vnetjih črevesja. Pozitivno deluje tudi pri zdravljenju slabokrvnosti, saj fosforjeva kislina in železo pospešujeta nastajanje rdečih in belih krvnih telesc. Če zmerno uživamo teran se boljše počutimo in nismo utrujeni.

 

6. Kaj pa ostala vina?

Ponudbo rdečih vin kleti Vinakras poleg terana dopolnjujejo še dolgoživi kraški posebnež Teranton, Kraška (teranova) penina in aromatizirano vino za sladke užitke - Teranov liker.

Teranov liker PTP je sladko, aromatizirano posebno vino, pripravljeno po starem kraškem receptu. To vino lahko ponudimo kot desertno vino ali kot dodatek k sladicam.

V programu Vinakras so prisotna tudi sortna bela vina malvazija, sauvignon in chardonnay. Letos so se tem sortam pridružila še sivi pinot in vitovska grganja, katera je bila letos prvič ponujena ljubiteljem vina, kot čisto sortno vino.

Vitovska grganja je stara avtohtona kraška bela sorta, ki domuje na Krasu in delno tudi v Vipavski dolini. Zaradi svoje obilne rodnosti, so jo izkoriščali predvsem kot masovnico, katera je končala v belih zvrsteh. Zadnje čase, pa ta sorta doživlja svoj preporod. Z nižjimi pridelki in drugačnimi prijemi v kleti se ta sorta kaže v drugačni luči. V vitovski, ki prihaja iz kleti Vinakras želijo poudariti predvsem prijetno sadnost in lahkotnost ter eleganco, ki jo ta sorta ponuja. Vse kaže, da se speča Trnuljčica prebuja.


Loading...