STAROSTNA OMEJITEV


Minister za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"

 

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

VSTOPI

Vse o teranu

1. Kakšno vino je Teran? Kako je dobil svoje ime?

TERAN je avtohtono slovensko vino, zaščiteno s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, pridelano iz sorte refošk. Potrošniki lahko prepoznate vino po oznaki »Teran PTP«. Kjer je kakovost še posebej poudarjena pa boste zasledili napis »Izbrani Teran PTP«. Njegove odlike se kažejo v intenzivni rubinasto rdeči barvi, v svojevrstni sadni cvetici, polnosti okusa, visokem ekstraktu ter večjem deležu mlečne kisline kot pri drugih vinih. Teran PTP dosega zmerno alkoholno stopnjo, zanj so značilne nekoliko višje skupne kisline in mlečna kislina - slednja daje vinu žametno mehkobo. Zdravilnost mu pripisujemo tudi zato, ker v povprečju vsebuje več polifenolov v primerjavi z drugimi rdečimi vini. Visoka vsebnost teh naravnih antioksidantov je deloma sortna značilnost, deloma pa posledica tradicionalnih metod pridelave. Upravičeno ga lahko proglasimo za kraškega kralja. Teran PTP se tradicionalno druži s kraškim pršutom. Ponudimo ga predvsem k močnim in začinjenim sirom, salamam, panceti, rdečemu mesu ter divjačini.

2. Od kod izhaja Teran, kje in kdaj so ga prvi pridelovali?

Pridelava Terana sega daleč v zgodovino in lahko bi dejali, da spremlja Kraševca od vedno. Že rimski zgodovinar Plinij (roj. leta 23 n.š.) v svojih zapisih (Naturalis historia v 37. knjigah) omenja, da so poleg Rimljanov poznali kraško črno vino tudi Grki pod imenom pretorijansko vino severnega Jadrana. Cenjeno pa je bilo tudi na rimskem dvoru kjer je žena cesarja Avgusta, cesarica Julija, visoko starost 82 let, pripisovala rednemu uživanju tako imenovanega »pucinum-a«, ki so ga pridelovali na kamnitih gričih nedaleč stran od izvira reke Timav. Pomembnosti vino ni izgubilo niti v srednjem veku, ko so visokim gostom ob njihovem prvem obisku mesta Videm (Udine) v bližnji Furlaniji darovali vino teran. V 19. stoletju je bil teran zelo priljubljeno in najdražje vino v Trstu. Tudi sam Valvasor v knjigi Slava vojvodine Kranjske opisuje, da je imelo vino na Krasu precejšen gospodarski pomen. O tem vinu je pisal tudi Vertovec ter kasneje Ripper, ki je izdal knjižico KRAŠKI TERAN. Vinogradništvo in vinarstvo na Krasu ima dolgo tradicijo in tudi vinska klet VINAKRAS z.o.o. Sežana se že vrsto let ukvarja s to dejavnostjo.

3. Kakšne so značilnosti terana in kako ga prepoznamo?

Teran, kateri ponosno nosi oznako PTP (priznano tradicionalno poimenovanje), se odlikuje po svoji intenzivni rubinasto-rdeči barvi v kateri lahko najdemo tudi vijolične odtenke. V vonju lahko odkrivamo robidnice, maline, rdeči ribez in ostale gozdne sadeže. Na okusu nas razvaja s svojo prijetno svežino in sadnostjo. Zaradi večje vsebnosti mlečne kisline je vino mehko, polno in ekstraktno bogato. Na okusu, pa zaključeno s prijetnimi tanini in svežino. Tega vinskega posebneža prepoznate po njegovi temni, bogati barvi (za katero domačini pravijo, da mora biti kot »zajčja kri«) in njegovi prijetni, mehki mlečni kislini. Teran slovi tudi po bogati mineralnosti, ki jo črpa iz rdeče, kraške zemlje. Vsekakor, pa to vino v vseh pogledih izraža svojo kraško srčnost.

4. Kako naj ga pijemo in koliko ?

Teran se nam najboljše predstavi ohlajen na 14 do 18 ºC. Ponudimo ga v kozarcu z malo večjo čašo, v kateri bo lahko pokazal vse svoje skrite čare. Kar se tiče hrane, mimo tradicionalne kombinacije TERAN – PRŠUT nikakor ne moremo, vendar, pa nam daje tudi druge možnosti. Teran je odlična spremljava bogato obloženih miz, kjer ne manjka rdečega mesa, suhomesnatih izdelkov, mesnih jedi iz žara, privoščimo, pa si ga lahko tudi ob jedeh, ki jih spremljajo omake, presenečeni pa boste tudi nad kombinacijo s pizzo. Nižja alkoholna stopnja, vam omogoča, da si lahko privoščite tudi kozarček več, kar bo zaradi vsebnosti mlečne kisline, blagodejno delovalo tudi na vaš prebavni sistem. Vsekakor, pa naj vedno velja, da vino pijemo zmerno in z užitkom.

5. Ima Teran morda kake zdravilne lastnosti ?

Teran je tudi iz tega zornega kota posebno vino saj vsebuje vrsto sestavin, ki pozitivno vplivajo na naš organizem. Zdravilnost mu je pripisovala že cesarica Julija. Seveda pa je Teran vino bogato na fenolnih sestavinah predvsem pomembni so flavonoidi (antioksidanti), ki lovijo proste radikale. Vino pomaga preprečevati nastanek bolezni srca in ožilja. Bogata kislinska in mineralna sestava delujejo pozitivno tudi na delovanje prebavnih organov še posebej pri pomanjkanju teka, kroničnih in akutnih vnetjih črevesja. Pozitivno deluje tudi pri zdravljenju slabokrvnosti, saj fosforjeva kislina in železo pospešujeta nastajanje rdečih in belih krvnih telesc. Če zmerno uživamo Teran se boljše počutimo in nismo utrujeni.


Loading...