Slovenija se je med 9. in 11. novembrom že drugo leto zapored predstavila na največjem vinskem sejmu v Hongkongu.
Azijske ljubitelje vina
so zanimala predvsem rdeča vina, med katerimi je izstopal teran kot slovenska vinska posebnost. Sejem, ki velja za enega največjih v regiji je letos privabil skupno 1070 razstavljavcev iz 38 držav. Kljub izjemni ponudbi razstavljavcev je slovenski paviljon požel veliko zanimanja. Slovenija je predstavitev dodatno popestrila z interaktivnim paviljonom Čebelji svet ter s tem dodatno poudarila globalno kampanjo za razglasitev 20. maja kot Svetovnega dneva čebel.

Slovenija na mednarodnem vinskem zemljevidu
Slovenija se v mednarodnem vinskem prostoru vse bolj dokazuje kot vinska destinacija, kar se dokazuje v vse večji prepoznavnosti ter priznani kakovosti s strani strokovne javnosti. Razlog vse večje prepoznavnosti gre pripisati zlasti ukrepom prenov, ki so jih posamezne kleti tekom desetletij uspele uspešno integrirati. Ena takšnih kleti je zagotovo tudi klet Vinakras. Trud, vztrajnost ter predanost poslanstvu – pridelovanje vin v skladu s tradicijo, so temelji na katerih klet vztraja in dokazuje, da je pridelovanje visoko-kakovostnih vin mogoče v sozvočju z naravo in lokalnim okoljem.

Linija Prestige - prestižna vina za posebne trenutke
Klet Vinakras se je na sejmu predstavila s svojo ponudbo prestižnih vin iz linije Prestige, ki so proizvedena v omejenih količinah. Grozdje za linijo Prestige je pridelano le na najboljših vinogradih in je trgano ekskluzivno ročno. Vsa vina so zorjena v lesenih sodih pod skrbnim nadzorom naših enologov. Predanost delu se odraža tudi v prejetih priznanjih iz najbolj prestižnih mednarodnih vinskih ocenjevanj.

Azijski kupci so željni vinskih posebnosti in novih turističnih destinacij
Azijsko tržišče postaja vse bolj zahtevno. Vinski strokovnjaki so v nenehnem iskanju vinskih posebnosti in avtohtonih sort.
V tem pogledu je kraški vinorodni okoliš izjemno dragoceni prostor, ki lahko ponudi nekaj povsem unikatnega. Teran. Poznana slovenska vinska posebnost z večstoletno tradicijo pridobiva v krogu strokovne javnosti vse večjo pozornost.

Poleg vinskega področja se je Slovenija na sejmu predstavila tudi kot »zelena, aktivna in zdrava« dežela, ki je lahko zanimiva za tržišče Hongkonga tudi z vidika turizma. Kras je namreč destinacija, ki lahko ponudi unikatna doživetja v povezavi z bogato naravno in kulturno dediščino območja.

Utrinke iz sejma v Hong Kongu si lahko ogledate v fotogaleriji.