Praznik Terana in pršuta, ki se že vse od leta 1970 odvija v Dutovljah, je največji turistični praznik na Krasu ter eden večjih in najstarejših v Sloveniji. Osrednja prireditev kraške vinorodne pokrajine, ki na Kras vsako leto privabi izjemno število obiskovalcev je tudi leto poskrbela za pester program.

Dogajanje se je pričelo v petek, 10. avgusta na Bunčetovi domačiji v Dutovljah, z dogodkom Terra Carsus – Kulinarika Krasa, kjer so gostje imeli priložnosti okušati izbrano kraško kulinariko in izvrstna vina Krasa. Letos se je dogodku pridružil tudi kuharski mojster svetovnega kova chef Janez Bratovž. Med izbranimi ponudniki vin je bila prisotna tudi klet Vinakras Sežana, ki je gostom ponudila vina iz linij Elite in Prestige. Vinom kleti Vinakras Sežana je nazdravila tudi aktualna Teranova kraljica Tinkara Gulič, ki je bila v času fotografije v družbi predsednika Društva vinogrdnikov Krasa – Davida Štoka.

Kraljica Terana v družbi predsednika Društva vinogradnikov Krasa
Sobotno dopoldne in dober del popoldneva je minil v znamenju različnih delavnic in vodenih ogledov Pepinega vrta in Pahorjeve spominske sobe v Dutovljah. Večer se je nato nadaljeval v znamenju glasbe in degustacij žlahtnih kapljic iz Krasa. Na koncertnem odru so nastopili Čuki, Ines Erbus in Projektili, v zatišju borovega gozdička pa so člani Društva vinogradnikov Krasa in Konzorcija kraških pridelovalcev Terana obiskovalcem predstavili deset najbolje ocenjenih Teranov.


Nedeljsko dopoldne je bilo športno in eno-gastronomsko obarvano. Poleg vodenega pohoda po Teranovi poti in kolesarskega izleta je obiskovalce razveselil Dan odprtih vrat pršutarne Kras v Šepuljah. V sodelovanju z Vinakras Sežana so za obiskovalce pripravili dve strokovni delavnici, kjer so obiskovalci ob razlagi Stanislava Renčelja in napotkih sommelier-ja Vinakras Sežana, Petra Boršiča spoznavali skrivnosti kraških specialitet in kraških vin. Delavnice sta se letos udeležili tudi 22. Vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič ter državna sekretarka, mag. Tanja Strniša. Med poznanimi obrazi pa je bilo moč zaslediti tudi ga. Ljubico Jelušič, ga. Anko Lipovšček, g. Nikolaja Maverja ter še marsikoga drugega.

3. Dan odprtih vrat pršutarne Kras v sodelovanju z Vinakras Sežana
Skozi Dutovlje je v popoldanskem delu dneva stekla tradicionalna povorka kmečkih voz, na čelu katere je bila aktualna kraljica Terana Tinkara Gulič. Voz so, kot je že v navadi, spremljale povirske mažoretke in Kraška pihalna godba ter folklorna skupina Kraški šopek in Folklorna skupina Kamnik, starodobniki in kraški ovčarji ter dve skupini lipicancev: iz Združenja rejcev lipicanca ter promocijska skupina pedagoško raziskovalnega centra za konjerejo Krumperk.

Na sklepnem dogodku, ki ga je povezovala Darja Gajšek so v družbi vinskih kraljic razglasili deset najboljših kraških vinarjev, ki so zmagali na ocenjevanju za najboljši Teran PTP. Vinakras Sežana je na letošnjem ocenjevanju za Izbrani Teran PTP l. 2016 prejela 3. mesto. ˝Visoka uvrstitev je za nas izjemna čast in obenem potrdilo izjemne kakovosti ter odraz celoletnega prizadevanja in skrbi za razvoj vin v sozvočju s trajnostnim razvojem okolja.˝ je ob tej priložnosti povedal Marjan Colja, direktor Vinakras Sežana.

10. najboljših kraških vinarjev

Fotografije: Marica Uršič Zupan, Bogdan Macarol, Olga Knez