PO PRIMORSKO – KULINARIČNO DOŽIVETJE V SREDIŠČU SLOVENSKE PRESTOLNICE
Predstavitev z degustacijami dobrot primorskih živilskih podjetij in zadrug v Ljubljani postaja tradicionalna prireditev.

Ljubljana, 14. 9. 2018 - Primorska je od nekdaj polna temperamenta. Igra valov, burja, primorska zemlja in jeklena volja domačinov – vse to daje primorskim jedem in vinu, ki se prenašajo iz roda v rod, pečat edinstvenosti. Tradicionalne recepte ohranja tudi 11 primorskih živilskih podjetij in zadrug, ki so se združila pod skupnim imenom PO PRIMORSKO. Z degustacijami svojih proizvodov so se na Stritarjevem trgu predstavili Kras, Vinakras Sežana, Mlekarna Planika, Mlinotest, Delamaris, Pivka perutninarstvo, KZ Agraria Koper, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, KZ Tolmin in KGZ Idrija. S skupnim nastopom so želela podjetja in zadruge prikazati pestrost in bogastvo dežele Primorske, ki se odraža v lokalnih živilskih proizvodih.

Prireditev je obiskala tudi nova kmetijska ministrica Dr. Aleksandra Pivec, ki je v družbi državne sekretarko Tanje Strniša in novega državnega sekretarjem Jožeta Podgorška ter preostalih sodelavev pozdravila sodelujoče. V svojem pozdravnem nagovoru je ministrica izpostavila pomen lokalne hrane, njihove prednosti in kakovosti, ki jo dobro pozna domači potrošnik, vedno bolj pa tudi tuji. Dogodki, kot je današnji, so po njenih besedah pomembni za spodbujanje promocije kakovostnih domačih proizvodov, produkte slovenske živilske industrije in kmetov. Ob tem pa je poudarila pomen skupnega nastopa in povezovanja med podjetji, zadrugami in kmeti. Ministrica se je dotaknila tudi odprtega spora s Hrvaško zaradi Terana. V tem pogledu je kraškim vinogradnikom in vinarjem obljubila pomoč.

 Po Primorsko skupinsko fotografiranje
Igro okusov so na dogodku začinili še s pristno primorsko besedo, glasbo in dobro voljo. Nastopil je primorski Pihalni orkester Marezige, za obveščanje o  dogajanju pa je poskrbel Radio Antena. Na prireditvi, ki je pritegnila mnoge ljubitelje dobre hrane in pijače, je izdelke sodelujočih podjetij poskusil tudi letošnji zmagovalec MasterChefa, Jaka Mankoč.