Po Primorsko dogodek 29.09.2017V petek, 29. septembra je v Ljubljani zadišalo po primorskih jedeh in vinih.
Na Stritarjevi ulici so se že tretje leto zapored predstavila primorska živilska podjetja in zadruge, združena pod skupnim imenom PO PRIMORSKO.

Z degustacijami svojih proizvodov so se predstavili Kras, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, Mlekarna Planika, Mlinotest, Delamaris, Pivka perutninarstvo, KZ Agraria Koper, KZ Tolmin in KGZ Idrija. Omenjene zadruge in podjetja so ključni akterji, ki oblikujejo primorsko živilsko industrijo in želijo z dogodkom Po Primorsko seznaniti širšo javnost s pestrostjo in bogastvom lokalnih živilskih proizvodov Primorske regije.

Mediteransko okolje, na prepihu različnih dežel, daje primorskim jedem in vinom namreč poseben pečat. Ko v današnjih časih pomislimo na Kras in kraške dobrote, zagotovo ne gre brez terana in pršuta ter odlične mortadele. Iz Krasa, Vipavskega in Pivškega območja prihajajo tudi piščanci, ki dajejo vrhunsko perutninsko meso. Vse našteto se odlično ujema s testeninami iz Vipavske doline.

Posočje je območje odličnih mlečnih izdelkov. Od tu in okoliških gozdov prihajajo tudi surovine za slastne suhe mesnine. Prav tako vrhunski mlečni in mesni izdelki prihajajo iz bližnje Idrije. Na obalnem delu rastejo aromatične oljke ter sadje in zelenjava polni sonca. Obalni del je tudi sinonim za odlične ribe in morske specialitete. In za piko na » i« so tu še vina iz Primorskih vinorodnih okolišev, ki kronajo vse kulinarične specialitete.

Obiskovalci so imeli v petek možnost proizvode tudi preizkusiti. Uživali so v degustacijah mesnih jedi in mesnin, mlečnih izdelkov, ribjih jedi, kruha, testenin, zelenjave in sadja ter seveda sonca polnih belih in rdečih vin. Razvajanje brbončic smo organizatorji začinili še s pristno primorsko besedo, glasbo in dobro voljo. Nastopil je primorski Pihalni orkester Marezige, za glasbeno-zabavni program pa je tudi tokrat poskrbel Radio 2, ki je pestro dogajanje na Stritarjevi ulici oddajal tudi v živo.

Dogodka se je udeležil tudi minister za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, ljubljanski župan Zoran Janković, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, mag. Samo Hribar Milič, ter direktorji vseh sodelujočih podjetij.