V soboto, 8. junija 2019, se je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani odvil že 3. Festival kraškega pršuta.
Festival katerega namen je zlasti promocija kraškega pršuta je letos v dogajanje vključil širšo predstavitev Krasa, kot regije izjemnih eno-gastronomskih razvajanj in svojevrstnih običajev ter tradicij.
S soncem obsijana sobota je v središče mesta pritegnila nešteto domačih in tujih obiskovalcev, ki so uživali v izvrstnih okusih kraškega pršuta ter opazovali mojstre pri ročnem rezanju tankih rezin najbolj poznane kraške kulinarične specialitete. Prireditev je spremljal pester glasbeno-kulturni program, ki je čudovito popestril druženje ob kraškem pršutu in izbranih vinih.

Kraški pršut in teran – največji kraški gastronomski posebnosti
Kraški pršut se že stoletja tradicionalno druži s teranom.
V ta namen smo se v kleti Vinakras Sežana z veseljem udeležili festivala ter se obiskovalcem predstavili s ponudbo izbranih vin. Na podlagi visokih zunanjih temperatur smo se odločili za predstavitev
z dvema bolj svežima vinoma iz linije Elite: Izbrani Teran Elite ter Vitovsko Elite. Linija Elite združuje vina za ljubitelje enogastronomskih užitkov. Bela vina razvajajo s svežino in sadnostjo, medtem ko rdeča očarajo s svojim polnim okusom. Odlična za spajanje z izbranimi jedmi, od pršuta in žara do rib in morskih sadežev. Obe vini sta v letošnjem letu zaživeli v povsem novih preoblekah.

Festival kraskega prsuta - dogajanje

Vabljeni na ogled preostalih fotografij v fotogaleriji: https://bit.ly/2ZeaZsH

--
Festival kraškega pršuta je del evropskega projekta Evropske sheme kakovosti – jamstvo za kakovost, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, njegova poglavitna cilja pa sta promocija evropskih shem kakovosti ter promocija kraških mesnin s poudarkom na kraškem pršutu. Projekt poteka pod sloganom "Evropska kakovost. Kraški pršut. Ponosni, da je naš."