Letos se je sejmu AGRA na skupno 72.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavilo 1820 razstavljavcev iz 36 držav, kar je največ kar so v zgodovini tega sejma kadarkoli zabeležili. Obenem je bila tudi letošnja dežela partnerica največja država na svetu. Ljudska republika Kitajska se je prvič predstavila s svojo nacionalno predstavitvijo s kar 24 podjetji. Poleg Kitajske je bilo še nekaj dežel, ki so se na Agri predstavile prvič. To so tiste, ki so sodelovale na mednarodni konferenci srednje - in vzhodnoevropskih držav pobude 16+1. Sejem je zabeležil tudi največ spremljevalnih dogodkov, kar 160, od tega čez 90 strokovnih posvetov, predavanj, okroglih miz o najaktualnejši problematiki v kmetijstvu in vsakdanjemu življenju.

Na sejmu je bilo podeljenih čez 1200 medalj s šestih mednarodnih strokovnih ocenjevanj kakovosti. Največ je bilo tudi eminentnih gostov: od kmetijskega ministra Ljudske republike Kitajske, štirih ministrov srednje - in vzhodnoevropskih držav ter kar 16 ministrskih delegacij iz Evrope. Veliko je bilo gospodarskih delegacij. Nenazadnje je bil tukaj celotni politični vrh Slovenije, ob predsedniku republike, ki je sejem odprl, še predsednika DZ in DS, predsednik vlade, pet ministrov: za gospodarstvo, za delo, družino in socialne zadeve, za obrambo, za zamejce in seveda minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je sodeloval na vseh pomembnih dogodkih.

Sejem AGRA 2017 je potekal v znamenju trajnostnega turizma za razvoj, trajnostnega kmetovanja, hrane iz bližine. Če bi iz vseh vsebin potegnili rdečo nit, ki je prepredala strokovne in druge dogodke, bi lahko rekli, da je bila v trajnostnem razvoju in podnebnih spremembah. O teh temah so govorili skoraj vsi pomembni predstavniki, tako na področju politike kot stroke.

PREDSTAVITEV VINAKRAS SEŽANA

Preko 120.000 obiskovalcev se je v 6-dneh sejma zvrstilo in okusilo pestro eno-gastronomsko ponudbo.
Na razstavnem prostoru Vinakras Sežana v hali C3 so obiskovalci degustirali nagrajena vina kleti. Veliko zanimanja je bilo zlasti za Izbrani teran PTP l.2016, ki je na ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona, prejel naziv ŠAMPION za vino teran ptp. Na razstavnem prostoru se je oglasilo tudi izjemno število obiskovalcev, ki so namenili besede podpore glede vloženega truda za zaščito terana. Spodbudnih besed in gest podpore smo veseli. Gre za dodatno potrditev, da so naša prizadevanja pravilna in gredo v pravo smer.

Poleg predstavitve na razstavnem prostoru, je potekala predstavitev nagrajenih proizvodov tudi na razstavnem prostoru Gospodarske zbornice, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ter na razstavnem prostoru Zadružne zveze. Najboljša vina kleti so bila predstavljena tudi na razstavi in številnih strokovno vodenih in individualnih degustacijah, ki jih je v Vinskem hramu pospremila tudi 21. Vinska kraljica Slovenije, Maja Žibert. Posebno doživetje je bila tudi Agrina kuhinja, kjer so pred očmi obiskovalcev pripravljali jedi iz izdelkov, nagrajenih na mednarodnih ocenjevanjih sejma AGRA ter jih ponujali v brezplačne pokušnje.

V nadaljevanju nekaj utrinkov iz letošnjega sejma.
Vsem obiskovalcem in poslovnim partnerjem, ki so nas obiskali na sejmu, se ponovno zahvaljujemo.

Agra 2017