Nasveti enologa


AVGUST 2017


Spoštovani vinogradniki, vinarji

Čas trgatve se nezadržno bliža, zato pravočasno poskrbite, da se nanjo dobro pripravite. Analize grozdja kažejo, da je bila trta v tej rastni sezoni podvržena številnim vremenskim ekstremom (od zimske pozebe na izpostavljenih mestih, ki je dodobra zdesetkala pridelek, do izjemno visokih temperatur, ki so dolgo časa vztrajale in suše, ki se sedaj kažejo v obliki, na nekaterih mestih izjemno hudih, ožigov, predvsem na sorti refošk). Značilnost letošnjega vinskega letnika je tudi neenakomerno dozorevanje grozdja, naj si bo med posameznimi legami, kot tudi znotraj istega vinograda.

Kljub temu grozdje hitro dozoreva in predvsem zgodnje bele sorte se že približujejo svoji polni zrelosti, to je fazi, ko sladkorna stopnja ne narašča več tako hitro in koncentracija skupnih kislin zgolj minimalno pada. Polno zrelo grozdje postane občutljivejše za zunanje vplive  in predvsem na sortah s tanjšo jagodno kožico (pinoji, sauvignon,…) lahko že kratkotrajno deževje spodbudi pojav nezaželene gnilobe.

Dobra priprava na trgatev je nujna za to, da s čim manj napora in čim manjšimi stroški pridelamo dobro vino. Higiena in tehnična izpravnost kletarske opreme je predpogoj za uspešno kletarjenje. Glede na želeni končni pridelek (stil vina) skrbno določimo optimalni čas trgatve in izberemo ustrezna enološka sredstva (žveplo, bistrila, primerne kvasovke in kakovostno hrano zanje, mlečno-kislinske bakterije, tanine…ipd.).

V našem laboratoriju Vam v tem času poleg svetovanja in običajnih analiz vina nudimo tudi analize grozdja po zelo konkurenčni ceni. Le pravilno pobran vzorec pokaže verodostojen rezultat, zato velja ob pobiranju le tega spoštovati nekaj osnovnih načel:

-          Najbolje je, da vzorec nabiramo v PVC vrečko (vrečke za shranjevanje živil), ki jo ustrezno označimo;
-          Velikost vzorca naj bo cca 100 grozdnih jagod;
-          Vzorčimo na čim večji površini vinograda, najbolje po diagonali,  tako na osončeni kot na senčni strani vrst;
-          Grozdne jagode pobiramo iz celotnih grozdov (spredaj, zadaj, spodaj zgoraj), dobro in slabše dozorele;
-          Pobrani vzorec shranimo na hladno (hladilna torba) in ga v najkrajšem času dostavimo v analizo;

Veselimo se sodelovanja z Vami.
Vsem želim suho in sončno trgatev ter uspešen vinski letnik 2017.

Nika Gregorič,
Enolog, vodja laboratorija


DECEMBER 2015

Kljub temu, da je bil letošnji letnik uspešen in kakovostno zelo dober, je potrebno vinoves čas zorenja spremljati. V veliko primerih se je mlečnokislinska fermentacija (biološki razkis) spontano začela (brez dodatka selekcioniranih mlečnokislinskih bakterij), vendar se ni zaključila v dovolj hitrem času. Če je vino v primeru visoke pH vrednosti predolgo časa brez ustrezne zaščite, lahko pride do tvorbe nezaželenih spojin: diacetila, acetaldehida, ocetne kisline, etilacetata, itd., ki vodijo v nastanek bolezni kot so: ocetni cik, miševina, vlečljivost in razne druge bolezni, ki jih zelo težko odpravimo.

Predvsem zaradi letošnje visoke pH vsebnosti je potrebno vina tudi med zorenjem spremljati. V veliko pomoč smo vam lahko tudi v našem laboratoriju, kjer vam bomo vino analizirali in senzorično preizkusili ter vam pomagali z nasveti pri zaščiti vina skozi celo leto.

Analiza protega SO2 in nasvet za primerno zaščito vina = 3,50 EUR/vzorec.

Za omenjene analize in nasvete smo vam v našem laboratoriju na voljo vsak dan od 8.00 do 10.00 ter od 14.00 do 15.00 ur

Sanja Planinšek, vodja laboratorja
Loading...