V petek, 5.01.2018 so na sedežu Vinakras Sežana otvorili prvo vinsko banko na Krasu.
V izbranih prostorih arhive se nahaja 33 sefov, v katerih lahko posamezniki, podjetja, občine in preostali vinski ljubitelji hranijo izbrane steklenice vin.
˝Zamisel o vinski banki je nastala ob željah strank in obiskovalcev, ki so nas zadnja leta spraševali o možnostih hranjenja izbranih vin v naši kleti. V obsegu prenov, ki smo jih izvedli smo tako želje mnogih udejanjili.˝ je pojasnil direktor Vinakras Sežana, g. Marjan Colja.

Izbrani sefi imajo optimalne pogoje za ustrezno zorjenje in donegovanje žlahtnih kapljic. Temperatura in vlaga sta namreč konstantni, vino tudi ni izpostavljeno dnevni svetlobi. Vsak sef je opremljen s svojo edinstveno ključavnico in unikatno kodo dostopa. Strankam je dodatno omogočena možnost označitve sefa z dodatnim napisom. Željnim večje diskretnosti pa je zagotovljena popolna anonimnost lastništva sefa.

Arhivska vina primerna za posebne priložnosti
V izbranih vinskih sefih imajo ljubitelji žlahtne kapljice možnost hrambe arhivskih steklenic. Slednja so odlična kot rojstnodnevno darilo ter izjemno cenjena ob posebnih priložnostih in dogodkih v življenju. “Arhivske steklenice so primerne za posebne priložnosti. Ljudje v vinsko banko pogosto shranijo steklenico z letnikom rojstva svojega otroka, vnuka, poroke ali kakega drugega pomembnega dogodka.˝ je pojasnil direktor Vinakras Sežana, g. Marjan Colja.

Novi pridobitvi kleti so z izbranimi gosti nazdravili z arhivskim vinom Teranton iz leta 1980. Gre za eno prvih steklenic tovrstnega vina, ki so bile v kleti proizvedene. Idealni pogoji hranjenja in skrbnost enologov so pripomogli, da se je vino lepo ohranilo.

Lastniki prvih vinskih sefov
Otvoritve se je kot častni gost udeležil tudi minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, ki je v dar prejel vinski sef. Gre za gesto zahvale za trud, ki ga je ministrstvo v vseh teh letih namenilo dvigu pomena ter vrednosti vina, kot tudi same zaščite terana. Minister se je ob predaji zahvalil ter zagotovil, da si bo ministrstvo še naprej prizadevalo za ohranitev terana. Obenem se je minister zavezal, da bodo vse pomembnejše tuje delegacije s področja kmetijstva, ki bodo na obisku v Sloveniji, pripeljali v Sežano.

Otvoritev vinske banke
Poleg ministra, je ključe sefa prejel tudi komenski župan Marko Bandelli, ki je ob tej priložnost dejal, da je počaščen, da ima zadruga Vinakras vse svoje vinograde prav na območju komenske občine. Ključi enega od sefov so šli tudi v roke sežanskega župana Davorina Terčona, ki je čestital za novo pridobitev. Nad vinsko banko je bila navdušena tudi županja Hrpelje – Kozina, ga. Saša Likavec Svetelšek.

Otvoritev vinske banke I.
Ključe sefa so prejeli še predstavniki sežanskega Komunalno stanovanjskega podjetja, ter tiskarne Etiketa. Direktor tiskarne Etiketa, g. Primož Kokalj je ob priložnosti otvoritve povedal: "Investicija v vinsko banko je naložba v našo dediščino; v teran, do katerega tudi sami čutimo pripadnost in ga moramo na ta način ohranjati.˝

Otvoritev vinske banke II.
Dogodka so se udeležili še preostali ugledni gostje, med katerimi tudi državna sekretarka, mag. Tanja Strniša, g. Franc Fabec, predsednik Kmečke zveze, g. Marko Pisani, župan občine Repentabor ter mnogi drugi. Vsem gostom in predstavnikom medijev se za udeležbo na otvoritvi ponovno zahvaljujemo.


Avtorji fotografij: Ana Rojc - Vinakras, Olga Knez