V petek, 05.10.2018 se je v vinogradih Vinakras v Svetem pri Komnu odvijala slavnostna trgatev Terantona.
Kot je povedal Marjan Colja, direktor Vinakras Sežana je zgodba Terantona z zadrugo Vinakras tesno prepletena. ˝Vinakras je bila namreč prva klet na Krasu, ki je pričela leta 1980 z zorenjem Terana v lesenih sodih. Zaradi specifičnih zahtev mora grozdje za Teranton dosegati visoke kriterije. Trgatve Terantona so zato posebne priložnosti, ki jih obeležujemo le ob najboljših letinah.˝


Dogodka so se udeležili predstavniki kraško-brkinskih občin, Kmetijskega inštituta, Biotehnične fakultete v Ljubljani, Kmetijsko-gozdarske zbornice ter preostali ugledni gostje. Dogodek sta s svojo prisotnostjo počastila tudi predsednik zadruge Vinakras, g. Egon Rebec ter kraljica Terana – Tinkara Gulič.

Častna gostja je bila nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dr. Aleksandra Pivec. “Tokrat prvič trgam na Krasu. Vino ima pri meni posebno mesto, saj prihajam iz velike vinogradniške družine in me vino spremlja vse od rojstva. Prepričana sem, da je vino posebna zgodba Slovenije, ki odraža našo kulturo, tradicijo in način življenja,” je povedala ministrica. Ob tej priložnosti je še dodala, da bo nadaljevala delo svojega predhodnika in Kraševce podpirala pri zaščiti Terana.

Na pokušnjo v petek pobranega grozdja pa bo potrebno počakati še kar nekaj let. Letošnji Teranton bo pripravljen leta 2023.



Avtor fotografij: Ana Rojc