Martinovanje na Krasu 2018  -
v znamenju vrhunskih vin, odlične kulinarike ter športaPretekli konec tedna je na Krasu potekalo že 5. Martinovanje na Krasu. Osrednja prireditev jeseni je tudi letos na Kras privabila izjemno število obiskovalcev, ki so lahko poleg eno-gastronomskih užitkov bili deležni tudi kulturnega in športnega programa.

Klet Vinakras Sežana je prireditev tudi letos podprla z udeležbo na dogodkih v Sežani, Dutovljah ter Štanjelu. V okviru programa ˝Praznika vina v Štanjelu˝ je v četrtek, 8.11. na gradu Štanjel potekala ˝Akademija o teranu - Trajnostni razvoj kmetijstva in turizma na čezmejnem Krasu˝. Na simpoziju je sodelovalo deset predavateljev z našega širšega čezmejnega prostora, ki so predstavili izsledke posameznih raziskav in izpostavili tematike vezane na vinogradništvo in vinarstvo na Krasu.

Sobotno dopoldne je v Sežani minilo v znamenju športnega duha. Poleg ˝Tekaškega pozdrava jeseni˝ je veliko zanimanja požela predvsem lokalna eno-gastronomska ponudba na stojnicah. Klet Vinakras je sodelovala tudi v okviru projekta ˝Odprte kleti˝ in obiskovalce ob 13. uri popeljali skozi prenovljene dele kleti. Obiskovalci so imeli možnost vina degustirati tudi na grajskem dvorišču v Štanjelu, kamor je v soboto po oceni organizatorjev prispelo 4700 obiskovalcev. Dogajanje je doseglo vrhunec ob 15. uri, ko je na osrednjem dvorišču potekal tradicionalni blagoslov mošta.

Klet Vinakras se je odzvala tudi vabilu TD Kras in KS Dutovlje, ki so v nedeljo organizirali blagoslov vina v Dutovljah. O uspehu letošnjega Martinovanje na Krasu pričajo tudi številke: 4 dnevi dogajanja, 1000 prepeljanih gostov z avtobusom, več kot 700 tekačev, 1200 udeležencev večernega koncerta in odličen obisk, ki je v Štanjel privabil 6500 obiskovalcev.  Povezovanje vinarske tradicije Krasa s pristno kraško kulinariko, kulturo, športom in zabavo je obiskovalce iz celotne Slovenije in zamejstva tudi letos prepričalo, da je Martinovanje na Krasu prava izbira za celovito in aktivno doživljanje Krasa.

Martinovanje na Krasu 2018 je v peti izvedbi tako ponovno postavilo nove mejnike, saj je vsem sodelujočim uspelo preseči odličen obisk lanskega leta, hkrati pa z dopolnjeno in nadgrajeno ponudbo utrditi kot največji tovrsten kulinarični, kulturni, strokovni in družabni dogodek na Primorskem.

 Avtor fotografij: Ana Rojc